Een website is eigenlijk nooit helemaal af. Het is namelijk altijd mogelijk dat je nog een typfout ontdekt, of dat je toch liever een andere foto op jouw homepagina wil… Het gebeurt vaak dat je voor zo’n kleine aanpassingen de webdesigner moet contacteren, die dan nadien een stevige factuur stuurt.

Bij CoBranding willen we dit voorkomen. Vandaar dat we aan al onze websites een visuele builder koppelen. Zo geven we jou de mogelijkheid om makkelijk zelf aanpassingen te doen.

Ik hoor je al denken: “Oei? En wat als er iets misloopt? Wat als ik er voor zorg dat heel mijn website kapot gaat? Dat risico neem ik liever niet…”

Ook daar hebben we aan gedacht! Al onze websites worden wekelijks geback-upt.

Loopt er iets mis? Geen enkel probleem!

Je neemt gewoon contact met ons op en wij zorgen ervoor dat jouw website er weer uitziet zoals het moet. Alleen maar voordelen dus!

Oké, genoeg over waarom het handig is dat je zelf jouw website kan aanpassen. Laten we maar eens kijken hoe je dit precies doet.

Dit artikel werd ingedeeld in 5 stappen. Door onderstaande navigatie te gebruiken kan je onmiddellijk doorgaan naar het deel waar jij naar opzoek bent. Het is wel aan te raden om het volledige artikel eens door te nemen. Stap 1, 2 en 4 moeten namelijk altijd gebeuren om aanpassingen door te kunnen voeren. Mochten er nog niet duidelijk zijn nadat je het volledige artikel doorgenomen hebt, kan je natuurlijk nog altijd contact opnemen met ons, dan helpen wij je graag verder.

STAP 1: INLOGGEN IN WORDPRESS

Inloggen in WordPress lijkt een stuk moeilijker dan dat het in werkelijkheid is. Om te beginnen surf je naar de homepagina van jouw website en voeg je achteraan de link /wp-admin toe. In ons geval wordt dit dus www.cobranding-onlinemarketing.be/wp-admin.

Wanneer alles goed verlopen is, krijg je onderstaand scherm te zien.

Het enige wat je nu nog moet doen om het dashboard van jouw WordPress site te bereiken, is jouw gebruikersnaam of email adres en het wachtwoord dat je gekozen hebt ingeven. Nadien druk je op login en wordt je doorgestuurd naar het administratiepaneel van jouw website. Wanneer alles goed verlopen is, krijg je het volgende scherm te zien.
Het kan zijn dat jouw scherm er wat anders uit ziet door bepaalde meldingen die WordPress geeft. Deze mag je gewoon negeren. Als je dit, of een gelijkaardig scherm te zien krijgt, ben je succesvol ingelogd.

STAP 2: DE VISUELE BUILDER ACTIVEREN

Zo, nu je ingelogd bent op jouw website, is het tijd om de visuele builder te activeren. Om dit te doen klik linksboven op de naam van jouw website.
Wanneer je daarop geklikt hebt, krijg je jouw eigen website te zien met een zwarte balk bovenaan. Bij ons ziet dit er zo uit:
Bovenaan in de zwarte balk staan er verschillende knoppen. Om aanpassingen te kunnen doen aan de website moet je op de knop ‘enable visual builder’ klikken. Deze is makkelijk te herkennen door het paarse icoontje.

Nadat je dit hebt gedaan, zal er een icoontje tevoorschijn komen dat het laden van de visuele builder aangeeft. Wanneer dit voorbij is, lijkt het alsof er niets gebeurt is, maar niet is minder waar. De visuele builder is namelijk geactiveerd. Dit betekent dat je vanaf nu aanpassingen kan doen aan jouw website.

Om er zeker van te zijn dat de visuele builder geactiveerd is, kan je met jouw muis over de verschillende elementen van de website gaan. Als er kaders in verschillende kleuren tevoorschijn komen rond deze elementen, dan wil dat zeggen dat de visuele builder actief is.

Een tweede manier om te checken of de visuele builder actief is, is onderaan het scherm. Als je daar een paarse bol met drie witte puntjes in ziet staan, kan je er zeker van zijn dat hij actief is.

Dat betekent dus dat we kunnen beginnen met het echte werk!

STAP 3A: OEI? ER STAAT EEN TYPFOUT?

Een veel voorkomend probleem op een website zijn typfouten. Het zou zonde zijn moesten we deze niet kunnen weghalen. Gelukkig is dat een fluitje van een cent met de visuele builder die we zonet geactiveerd hebben. Indien je dit nog niet gedaan hebt, is het belangrijk om dit eerst te doen. Het is anders niet mogelijk om aanpassingen door te voeren.

Om te beginnen ga je naar de pagina waar je de aanpassing wil doorvoeren. Wanneer dit een andere pagina is dan diegene waar je de visuele builder geactiveerd hebt, kan het wisselen van pagina er soms voor zorgen dat de visuele builder gedeactiveerd wordt. Het enige wat je dan moet doen is opnieuw op ‘activate visual builder’ bovenaan klikken om hem opnieuw te activeren.

Nu we op de juiste pagina zitten en de fout gevonden hebben, is het tijd om ze aan te passen. Op onze site bleek bijvoorbeeld een foutje te staan op de homepagina. Dit kunnen we natuurlijk niet zo laten…

Deze fout aanpassen is eigenlijk niet moeilijker dan een typfout aanpassen in Word. Om te beginnen klik je op het woord dat je wil aanpassen. Als alles goed gaat, zal je het typische ‘pinkend streepje’ of de cursor tevoorschijn zien komen. Dit wil zeggen dat je kan beginnen typen en aanpassingen kan doen. Wanneer dit streepje niet tevoorschijn komt, probeer je best gewoon eens opnieuw te klikken of jouw muis op een andere plaats te zetten en opnieuw te klikken. Dit kan een precisiewerk zijn, maar na een aantal keer proberen moet het normaal gezien wel lukken.

Dat is alles wat de aanpassing van tekst betreft! Het enige wat nu nog moet gebeuren is de wijzigingen opslaan. Hoe je dit precies moet doen, kan je lezen in stap 4.

STAP 3B: HMM, IK WIL TOCH EEN ANDERE FOTO OP DIE PLEK!

Gelukkig bestaat er ook een mogelijkheid om makkelijk zelf foto’s aan te passen. Ook hier is het van belang dat je eerst naar de pagina op jouw website gaat waar je de foto wil aanpassen en dat de visuele builder geactiveerd is.

Wanneer je de juiste foto gevonden hebt, ga je met jouw muis over de foto zodat je een donkergrijs balkje te zien krijgt.

Om de foto aan te passen, klik je op het tweede icoontje van links (het tandwieltje).

Dit zorgt ervoor dat volgend scherm tevoorschijn komt:

In dit scherm kan je verschillende dingen van de foto aanpassen. Bijna al deze opties zijn echter totaal irrelevant voor ons. Het enige wat van belang is, is de ‘upload’ knop. Om de foto aan te passen, moet je daar namelijk op klikken. Wanneer je dat doet, komt er een scherm tevoorschijn waar je een reeds bestaande foto van jouw website kan selecteren, of een nieuwe foto vanop jouw computer kan uploaden.
Meestal zal de foto die je op de website wil zetten, zich nog niet op een andere pagina van de website bevinden, dus zal je deze moeten uploaden vanop jouw computer. Dit doe je door, bovenaan het scherm, op upload files te klikken.

Nadien klik je bij het volgende scherm op ‘select files’. Dit opent dan een venster waar je in jouw documenten de foto kan gaan selecteren.

Meestal zal de foto die je op de website wil zetten, zich nog niet op een andere pagina van de website bevinden, dus zal je deze moeten uploaden vanop jouw computer. Dit doe je door, bovenaan het scherm, op upload files te klikken.

Nadien klik je bij het volgende scherm op ‘select files’. Dit opent dan een venster waar je in jouw documenten de foto kan gaan selecteren.

Nu klik je gewoon op het groene vinkje en voila! De nieuwe foto staat op de website. Geef toe, zo moeilijk was het niet hé? 🙂
Het enige wat je nu nog moet doen is de wijzigingen opslaan, zodat ook andere mensen de aanpassing kunnen zien.  Hoe je dit precies moet doen, kan je lezen in stap 4.

STAP 4: DE WIJZIGINGEN OPSLAAN

Na al dit werk mogen we natuurlijk niet vergeten opslaan. Anders zijn onze aanpassingen voor niets geweest…

Om de wijzigingen op te slaan klik je op de paarse bol met drie puntjes onderaan het scherm. Dit zal dan verschillende opties openen. Om de wijzigingen op te slaan klik je gewoon rechts onderaan op ‘opslaan’ of ‘save’, afhankelijk van de taal die ingesteld is op de website.

Zo! Dat is het enige dat moet gebeuren om een aanpassing te doen aan de website.

STAP 5: CONTACTEER ONS INDIEN JE NOG VOOR PROBLEMEN KOMT TE STAAN

Wanneer je aanpassingen doet aan een website, bestaat de kans altijd dat er iets misloopt. Zo kunnen foto’s verkeerd uitvallen, kunnen er dingen opeens niet meer op hun plaats staan en ga zo maar door… Wanneer dit het geval is, neem je best gewoon contact met ons op. Wij zorgen er dan voor dat het probleem opgelost wordt.

In het geval dat er iets niet duidelijk is in deze handleiding, mag je natuurlijk ook altijd contact opnemen met ons. Wij proberen die onduidelijkheid dan zo snel mogelijk weg te werken, zodat je zelf opnieuw aanpassingen kan doen aan jouw website.